Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa - KÜLÖNDÍJAS

Dr. Karakó Erzsébet
háziorvos
Hajdúdorog, Felnőtt Háziorvosi Rendelő

Dr. Karakó Erzsébet pályázata

Bemutatkozás és szakmai önéletrajz

1984-ben végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és ettől kezdve megszakítás nélkül az alapellátásban dolgozom körzeti, majd háziorvosként. A falusi környezetben végzett háziorvoslás időnként nagy kihívásokkal, nehézségekkel, áldozatokkal járt, főként, ha az orvos ott is élt. Ebben a helyzetben voltam Ajak községben, majd Fényeslitkén - ott 28 évig- majd a pályám mostani időszakában Hajdúdorogon. 1989-ben jeles szakvizsgát tettem általános orvostanból, 1992 óta a Debreceni Egyetem Orvostudományi Kar Családorvosi- és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékének az oktató háziorvosa, 2022 óta címzetes oktató háziorvosa vagyok. A pályafutásom első pillanatától érdekelt a betegségek megelőzése és az egészség védelme, hiszen az ellátottakat sok szenvedéstől, fájdalomtól kíméli meg, javítja életminőségüket. A társadalom számára is hasznos, hiszen a munkaképesség megtartása, az egészségügyi kiadások hatékonnyá tétele - vagy mérséklése - mindannyiunk közös érdeke. Meggyőződésem, hogy a betegségmegelőzésben a családorvosok szerepe a legjelentősebb, hiszen ők még mindig tekintélyszemélyek, rendelkeznek azzal a széles kapcsolati tőkével és az irántuk való bizalom felbecsülhetetlen értékével, amely az egészséges és a beteg pácienseik számára hasznos lehet. Ezen kívül háziorvosnál van a szűrővizsgálatok és az egészségnevelés eszközeinek legszélesebb tárháza. Szakmai pályafutásom során egyre világosabbá vált, hogy a lelki betegségek gyakran a „test nyelvén” kezdenek beszélni, a pszichoszomatikus patológiák gyakorisága egyre inkább emelkedő. 2006-ban jeles szakvizsgát tettem pszichoterápiából, és ezek az ismeretek a mindennapi munkám során folyamatosan segítenek.

A pályázó által folytatott jó gyakorlat bemutatása

A betegségmegelőzés során igyekeztem az alábbi gyakorlati és elméleti megközelítéseket alkalmazni:

A napi munka mellett túlságosan ne terhelje meg a családorvosi team-et, minél több betegség és kóros állapot jelenlétét fedje fel, öleljen fel minél szélesebb populációt, lehetőleg a népbetegségek előfordulásáról adjon információt, adjon egészségélményt, legyen lehetőleg non-invazív, repetitív, helyben tudjuk a betegek utaztatása nélkül végezni, ne keltsen félelmet, könnyen tudjuk szervezni a betegutat, a kiszűrt betegek számára legyen diagnosztikus és terápiás következménye.

2002-ben Fényeslitkén is elindult a 45-65 éves nők 2 évenkénti emlőszűrése, amelyre a Nyíregyházi Jósa András Kórház Emlődiagnosztikai Centrumában történt a hölgyek számára. Alapos előkészítő munkával, személyes értesítéssel, polgármesteri meghívóval, védőnői kísérettel, autóbuszos szervezett utaztatással 89%-os részvételi arányt sikerült elérnünk. A legnagyobb eredmény azonban az volt, hogy az érintett populáció 3 tagját kiemelték a szűrés során rosszindulatú daganat miatt, akik a sikeres kezelésük után meggyógyultak és ma is élnek. Az emlőszűrés kultúrája a községben gyökeret vert és napjainkban is hasonló részvételi arányban jelennek meg páciensek.

2006-ban a fényeslitkei települési képviselőket is sikerült az egészségvédelem ügyének megnyerni, így az általános iskola 8 osztályos leányainak fel tudtuk ajánlani a méhnyakrák elleni védőoltás (Cervarix) mindhárom adagját. Szülői értekezleten ismertettük a lehetőséget, amelyet szülői beleegyező nyilatkozat követett, és az országban elsőként, az országos programot 8 (!) évvel megelőzve a községben minden érintett részesülhetett minden évben ingyenesen a méhnyakrák elleni védőoltásban. Az egy év alatti csecsemők szüleik önkéntes beleegyezésével lehetőséget kaptak a rotavírus elleni orális vakcina felvételére, és a járványos agyhártyagyulladás elleni vakcinációra - amely akkor még nem illeszkedett a kötelező oltások sorába. Az Önkormányzat az összes védőoltás anyagi terhét felvállalta.

2012-től az Önkormányzat elhatározta, hogy az esélyegyenlőség érdekében a prevenció jegyében 2 évente forrást különít el a 45-65 év közötti férfiak urológiai szűrővizsgálatára. A szervezés a háziorvosi team-re hárult, a páciensek leválogatása, kiértesítése, beleegyező nyilatkozata, a vizsgálatok ütemezése volt a feladat. Az urológus szakorvos szombat délutánonként az érintetteket a szakma szabályai szerint megvizsgálta, ez tartalmazta a PSA tesztet is, a „vizelési szokások” kérdőív kitöltését, és szükség esetén a további vizsgálatok indítását, és/vagy a terápia beállítását is. A szűrővizsgálat során a 320 fős populációból 5 főnél a prosztata rosszindulatú daganata igazolódott, számos húgyúti infekciót, benignus prosztata hyperplasiát, potenciazavart, mellékhere-gyulladást talált a szakorvos, ezek a betegek ellátásra kerültek.

Leader pályázati forrásból sikerült finanszírozni 2014-ben a község 40-65 év közötti lakóinak a szemészeti szűrővizsgálatát, amely tartalmát a látásélesség megállapítása, a szemfenék állapotának felmérése és a szemnyomás mérése alkotta. A diabeteses retinopathia, a szürkehályog, a zöldhályog, a töréshibák, a presbyopia, a tompalátás megállapítása számos esetben jelentette a szűrővizsgálat hozadékát. Több esetben így derült ki a fennálló cukorbetegség. A szakorvosi vizsgálat szervezése, a gondozottak értesítése, meggyőzése, a kiszűrtek további gondozása szintén a háziorvosi team feladata volt.

2014-ben szintén sikerült önkormányzati saját forrást találni a 45-65 éves korú nők nőgyógyászati szűrővizsgálatára, amely helyben valósulhatott meg egy nőgyógyász szakorvos szakszerű közreműködésével. Természetesen a pozitív kiemeltek a megfelelő betegúton el tudtak indulni, eredményes kezelésben részesültek. A szűrővizsgálatok helyi szociálpolitikába való integrálódását segítette e sorok írójának az alpolgármesteri pozíciója, de a programok még napjainkban is ismétlődnek, úgymond „önjáróvá váltak”. Az önkormányzat nemcsak a leszakadó, rossz szociális helyzetben lévő polgárait segíti, hanem a község minden lakosának egyenlő esélyt ad az egészsége védelmére.
Jelenleg a praxisban dolgozó Háziorvos Kolléganő és a praxis többi dolgozója is a szívén viseli ezeket a páratlan lehetőségeket. 2 évente most is van urológiai, szemészeti, nőgyógyászati szűrés. A kétévenkénti emlőszűrési részvétel most is rekordokat döntöget. A csecsemők megkapják a rotavírus elleni védőoltást, a fentebb említett többi oltás már integrálódott az országos oltási rendbe. Igazából Fényeslitkén az országban egyedülállóan jött létre a „Komplex Egészségvédő Program”. A lakosság a szűrővizsgálatokra számít, szívesen részt vesz rajtuk. A legjobb ösztönző ezekben a közösségekben mindig a kiszűrt betegek gyógyulása.

2015-től élethelyzeti változást követően a Hajdúdorogi 4. sz. felnőtt praxis vezetését vettem át. A szemléletem nem változott, a prevenció iránti elkötelezettség, a know-how már megvolt, de az új helyzet egyéb, új megközelítéseket kívánt.
A mezőváros jellegből adódóan a nagy mennyiségű mérhetetlenül nehéz fizikai munka lakosság egészségi állapotát erősen erodálta. A vég nélküli - és szabadnap nélküli- állattenyésztés, növénytermesztés nemcsak súlyos mozgásszervi elváltozásokat, hanem pszichés következményeket, anyagcserezavarokat és számos egyéb kórállapotot idézett elő. Majdnem mindenki kezében ott füstölt a cigaretta. Rengeteg volt a kórosan elhízott beteg - 213 (!)kilós beteget is találtunk. A rendelőben végzett HADS-A skálával mérve a patológiás mértékű szorongással élő betegek aránya elérte a 60%-ot.
Az első emlőszűrés során a részvételi arány alulról súrolta a 20 %-ot.

Az említett új megközelítések stratégiáját 2019-ben kezdtük alkalmazni, akkorra alakultak ki azok a formális és informális kapcsolatok, amelyek segítségével felépíthettük a programterveket, amelyek mentén a szűrőmunkával haladni tudtunk. Az Önkormányzattal sikerült az Ügy fontosságát megértetni.

A Hajdúdorogi Gasztroklubra már az első alkalommal több, mint százan jöttek el. Ha az emberek többségének a szeretetnyelve az étkezés, akkor ezen a nyelven kell hozzájuk szólnunk.

A városban prémium minőségű húst, tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt termelnek. Eleinte az Önkormányzat közhasznú munka programjában előállított termékeiből készültek az egészséges ételek, kalóriaszegény, rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű, gazdag ásványi anyag tartalmú ízes dolgok, amelyeknek a receptjét ismertettük és megosztottuk. A komplett egészséges menüből kóstolót tartottunk, amely óriási siker volt, a résztvevők szinte követelték a következő alkalmakat. A kórosan elhízott betegek számára egyéni dietetikai tanácsadásokat szerveztünk a dietetikus hallgatónő közreműködésével. A hír gyorsan terjedt, a több száz hektáron gazdálkodó gazdák és a néhány négyszögöles kertet művelő háziasszonyok boldogan adták alapanyagként a gyümölcsöt, répát, krumplit, kukoricát, kölest, rebarbarát, lekvárt. A méhészek szolgáltatták ingyen a mézet, propoliszt, a tehenet tartók a tejet, túrót, sajtot, a baromfifarm a csirkehúst az ételkóstolókhoz. A városban kifőzdét működtető mesterszakács hölgy és csapata vállalta az egészséges menük megszerkesztését, fogásainak elkészítését. A Szociális Ellátó Központ dolgozói szervezték a résztvevőket, felszolgálták a kóstolómenüt. A koordinációt és a programok tervezését a jórészt a praxisom dolgozóival végeztük.

A házi-ápolási szolgálat gyógytornásza csoportos gyógytornát tartott minden héten 2 alkalommal a helyi strandfürdőben minden érdeklődőnek ingyenesen hat héten át. Az önkormányzati működtetésű strandfürdőbe ezen alkalmakkor a lakosoknak ingyenes volt a belépés.

Minden felső tagozatos és gimnazista tanuló - ötszázan voltak- online foglalkozás keretében 3 osztályfőnöki órán elsajátította az újraélesztés ismereteit intenzív terápiás szakorvos vezetésével, aki az én gyermekem, és nagy lelkesedéssel vállalta ezt a feladatot.

Minden iskolába menő gyerek szemészeti szakorvosi szűrővizsgálaton esett át, szükség esetén a megfelelő szemüveggel lett ellátva önkormányzati támogatás segítségével. A dohányzásról leszokni kívánók egyéni pulmonológiai konzultációs lehetőséget kaptak. A leszakadó néprétegek számára külön dohányzásellenes programokat szerveztünk a védőnők és a Görög-katolikus Egyházközség közreműködésével.

A háziorvosi rendelők informatikai rendszerét és műszerparkját megújítottuk, többek között gazdagodtunk 2 db boka-kar index mérővel, amelyet mind a négy felnőtt háziorvosi praxis használni tud.
Az idősek számára útmutató tréningsorozatot tartottunk a demencia megelőzéséhez és késleltetéséhez.
Jómagam az érdeklődők számára megtanítottam a Schultz-féle autogén tréning gyakorlatát a stressztűrő-képesség javítása céljából. Sajnos ezek a foglalkozások nem tarthattak sokáig, mivel a koronavírus járvány a csoportos rendezvényeknek gátat szabott, de amint az ősszel időnk és lehetőségünk lesz, folytatni szeretnénk. Arra törekszünk, hogy a technika elsajátításával minél többen önállóan kezelni tudják a külső káros hatások során létrejött maladaptív sémáikat, amelyek magatartászavarokhoz, testi betegségekhez vezethetnek ebben a stresszel terhelt világban.
A szociális szférában és az egészségügyben dolgozók számára a burning-out szindróma felismeréséről és megelőzési lehetőségeiről interaktív tréninget tartottunk. A programok megvalósítását jelentősen átszínezte a koronavírus járvány, de a határozott elgondolásainkat még éppen tudtuk teljesíteni.
A rendelőnkben 2350 covid-elleni védőoltást adtunk be, a praxis létszámának 75%-a kapott vakcinációt.
Nemrégiben tudtunk csatlakozni a vastagbélbetegségeket szűrő országos programhoz, amely során a pácienseink együttműködése felülmúlta a reményeinket. 1 hónap alatt 43 beteg küldött mintát a szűrőcentrumba, ezt a munkát nagy lendülettel folytatjuk, a kiszűrt páciensek további kivizsgálási tervét egyedileg megalkotjuk.
A következő nagy feladat az aktuális emlőszűrés megszervezése, hogy az előző sikertelenségeinket kijavíthassuk, megteremthessük azt a win-win helyzetet, amely a betegek számára is hasznos és a háziorvosok indikátorindexén is javíthat. Minden háziorvos a hivatalos meghívólevélen kívül írásban is megkeresi az érintetteket. A Polgármester Úr személyes felhívást tesz közzé az asszonyok számára. Megjelenítjük a vizsgálat fontosságát a social médiában, az önkormányzat tv csatornáján, a helyi önkormányzati lapban. Hirdetjük a közintézményekben. A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város” címhez méltóan a templomban is a szent liturgiák után a Tisztelendő Urak ismertetni fogják a szűrővizsgálatról szóló felhívást.
Az utaztatást a debreceni Emlőcentrumba megszervezzük, az autóbuszon a visszaúton minden nap értékes nyereményeket fogunk sorsolni. Ezeken kívül minden egészségügyi dolgozó minden formális és informális csatornán kapacitálni fogja a részvételre a kiemelt korosztályon kívül is a női lakosokat.

Vannak azonban olyan egészségromboló tényezők, amelyeket megelőzésében nagyon keveset tehetünk. Az alkoholizmus, a designer drogok terjedése, az energiaitalok mértéktelen fogyasztása elleni küzdelmet – a határainkat felismerve nem adjuk ugyan fel, de erőinket egyelőre a hatékonyabb, sikeresebbnek ígérkező megelőzési stratégiákra koncentráljuk.

A prevenció olyan lehetőség a családorvos kezében, amely nemzedékek egészségi állapotát tudja befolyásolni. Ennek az egyik legfontosabb eleme az edukáció. A tudás hatalom. Az egészségkultúra az általános kultúra része. Ha a ránk bízott emberek hiteles forrásból kapnak információkat, akkor kevéssé fordulnak az áltudományos „gyógyulási lehetőségek” irányába. A munkához ne szégyelljünk segítséget kérni. A legtöbb ember birtokolja az önzetlen segítség szándékát, érdemes élnünk - de nem visszaélnünk- ezzel. Ha szövetségeseket találunk egy jó célhoz, az a segítő személyiségét is építi és a saját belső konfliktusai is a jócselekedeteiben oldódnak fel.