Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosa

DR. SZERÉNYI NIKOLETTA
háziorvostan szakorvos
Tiszadob, 2. számú Háziorvosi Praxis

DR. SZERÉNYI NIKOLETTA pályázata

Engedjék meg, hogy néhány mondatban bemutatkozzak. 2013-ban diplomáztam le a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ezt követően 2017-ben háziorvostan szakvizsgát tettem, idén novemberben remélhetőleg sikeres foglalkozás-orvostan szakvizsgát teszek. 2018 szeptemberében egy hátrányos, megyehatár szélén elhelyezkedő alig 3000 lakosú településen elkezdtem az önálló családorvostani munkásságom. A lakosság összetételét tekintve 30-40 %-ban roma. A praxisban az ezt megelőző években szinte éves viszonylatban váltották egymást a háziorvosok, emellett a legutolsó évben tartósan betöltetlen körzetnek számított. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a település lakossága gondozatlan, és kezeletlen volt. Nagy erővel indítottuk el a praxis betegeinek kezelését, gondozásba vételét. Fél év leforgása alatt kialakult a betegek között egy bizalmi kapcsolat, szerencsére igen hamar megtaláltam a betegeimmel, a kölcsönösen, tiszteleten alapuló viszonyt. A kezdeti kaotikus helyzetet követően időt tudtam szakítani a prevenció kidolgozására. 2019. év elején indult hazánkban a praxisközösségek alakulása, korábbi baráti-kollegiális kapcsolataim révén sikerült egy megyeszékhely szintű praxisközösséghez csatlakozni, ahol már az év közepén elkezdhettük a megelőző munkásságunkat. Tekintettel arra, hogy hazánkban első ízben alakulhatott meg egy közösségi szinten működő alapellátási preventív konzorcium, így úttörőnek számítottunk. Rengetek ötletet gyűjtöttünk össze, minden konzorciumi tag a saját praxisában végzett tevékenységet, emellett közösen is tartottunk külső szintéren megelőző tevékenységeket. 

Oltási akció

Elsősegély és újraélesztés oktatása (a fotódokumentáció a képen szereplő oktató beleegyezésével történt)

Tiszadobon 2019. július 6-án megrendezésre került praxisunk által szervezett egészség nap. Az esemény az Andrássy kastély parkjában történt, falunap keretein belül. Ennek eredményeképpen közel 100 beteget szűrtünk meg különböző korcsoportban. A felnőtteknek kardiovasculáris és diabetes szűrővizsgálatot tartottunk. Gyermekek szívesen vettek részt szív-és érrendszeri szűrésen, bátorságuk megjutalmazásáért csillámtetkót és arcfestést kaptak. 2019. augusztus 24-én Tiszadobon ismét az Andrássy kastély kertjében nyugdíjas betegeinkkel foglalkoztunk. Itt a demencia szűrés kapott figyelmet. 2019. szeptember 28-án Nyíregyházán tartandó Szív Világnapján meghívást kaptunk. Az egészségügyi sátorban praxisközösségünk 40 páciensnél végzett boka-kar index és COPD vizsgálatot. 2019 decemberében osteoporosis napot tartottunk, ennek keretein belül alkar DEXA vizsgálat történt szakképzett kolléga hozzáértésével. A népegészségügyi szűrővizsgálatokra folyamatosan irányítottuk és irányítjuk a pácienseket. A legnépszerűbb szűrővizsgálat a vastagbéldaganat szűrés, melyet a vártnál jóval nagyobb arányban vesznek igénybe pácienseink. Ennek következtében tíznél több coloscopiára volt szükség, két betegnél carcinoma in situ igazolódott be. A mammographia és méhnyakrákszűrés népszerűtlen a praxisunkban, hiszen a legközelebbi járóbeteg szakellátó hely 20-50 kilométerre helyezkedik el, számos betegünk nem rendelkezik gépkocsival sem. Tekintettel arra, hogy a pácienseink több éves bizalmi viszonyt ápolnak a település védőnőjével, emiatt helyben elvégezhető méhnyakrák szűrés megszervezését terveztük. A védőnőnk nőgyógyászati cytológiai mintavételi kompetencával is rendelkezik, ennek tudatában önköltséggel, védőnői segítséggel méhnyakrákszűrést szeretettünk volna végezni. A veszélyhelyzet ezt a tervünket keresztülhúzta. A településen sokan dohányoznak, sajnos a kismamák is, emiatt fontosnak tartottuk a dohányzás leszoktatási program bevezetését. Szakképzett pszichológus hetente nagy csoportos, kis csoportos, és egyéni terápiát tartott. Gyógytornászunk felnőttek számára többször tartott mozgásterápiát. Nagy sikert aratott a gerinctorna és a válltorna. Gyermekek számára játékos, élvezetes torna került megtartásra, mely a gerincferdülést és lúdtalp megelőzését, kezelését szolgálta. Dietetikai tanácsadásra is volt lehetőség a településen, a foglalkozások egyéni konzultáció keretein belül történtek. A betegek heti egy alkalommal vehettek részt a tanácsadáson. Számos megbetegedés kapcsán tanácsot kérhettek: laktóz intolerancia, táplálkozási allergia, diabétesz, purin-és zsíranyagcsere.

A pandémia közben sajnos a preventív munkásságunk a minimumra csökkent, csupán kardiovascularis, diabetes, hypercholesterinaemia és hyperuricaemia szűrése történt. A szekunder prevenció létfontosságú eleme a védőoltások népszerűsítése, beadása. A praxisunk is részt vett Covid-19 és influenza kampányoltásban, Természetesen egyéb más oltást is rendszeresen beadunk. Számtalan Covid-19 oltást adtunk be, 2021.november 25.-én közel 200 oltás beadása történt egy nap alatt, melyhez helyi segítséget kaptunk. Igen büszkék vagyunk a település összefogó erejére. A nagy tömegre való tekintettel polgárőri segítséget kaptunk. Tekintettel arra, hogy a várakozás a szabad levegőn történt, így a helyi konyha finom szegfűszeggel és naranccsal ízesített forró mézes teát szolgált fel. A helyi védőnő is nagy segítségünkre szolgált, hiszen a megnövekedett adminisztratív terhet valamelyest csökkentette.

Rendelői oltási munkásságom mellett ápolónőmmel több hónapon át járási szinten is oltási tevékenységet folytattunk önkéntesen. Fél éve ismét újra indult a vastagbél rákszűrés, kezdete óta már öt betegünknél pozitív székletvér igazolódott. A héten további 40 mintavételi csomagot adtunk ki, a hozzánk tartozó idősek otthonának. Idén nyáron települési összefogásból félautomata defibrillátor elhelyezése történt az Andrássy kastély parkjában. Emiatt fontosnak tartottunk egy elsősegély és újraélesztés tanfolyam megszervezését a rendelőben. A jövő héten az Andrássy kastély és az önkormányzat dolgozóinak tartunk térítésmentes tanfolyamot. Az egészségnevelésre is odafigyelünk. Minden évben a védőnővel előadást tartunk a helyi iskolában, óvodában.

Törekszem a mély szegénységben élők egészségének javítására.