Háziorvos

A RICHTER ÉRDEMÉREMRŐL

A Richter Gedeon Nyrt. felelős vállalatként több mint 120 éve nagy hangsúlyt fektet a magyar egészségügy támogatására. A vállalat alapítójának születésének 150. évfordulója alkalmából a társaság egy új szakmai díj életre keltésével szeretne tisztelegni a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének, Richter Gedeonnak szellemisége előtt. A hiánypótló kezdeményezés célja, hogy méltó módon jutalmazzák a hazai orvostársadalom kiemelkedő munkáját, hiszen tudjuk: Honos alit artes, vagyis az elismerés táplálja a tudományt!

Ennek szellemiségében született meg a Richter Érdemérem díj a Magyar Orvosi Kamara szakmai támogatásával. A Richter Érdemérem célja, hogy elismerje az orvosok mindennapi munkáját, és támogassa az olyan innovatív ötletek, jó gyakorlatok adaptálását, amelyek elősegíthetik az egészségügy további modernizációját, az orvosi hivatás hatékonyságának növelését.

AZ ALAPELLÁTÁSBAN DOLGOZÓ HÁZIORVOS KATEGÓRIÁK:

Az év leghatékonyabb betegkommunikációját
folytató háziorvosa

Pályázom

Az év legjobb prevenciós gyakorlatát
folytató háziorvosa

Pályázom

Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy
innovációs munkáját végző háziorvosa

Pályázom

A zsűri tagjai:

DR. KOZMA RÓBERT

a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing igazgatója

Végzettségemet tekintve orvos, közgazdász, egészségügyi menedzser vagyok. 2002-ben, az orvosi egyetem elvégzése után kezdtem el dolgozni a Richter Gedeon Nyrt-nél, és azóta kereskedelmi vonalon több hazai és nemzetközi pozíciót is betöltöttem itthon és külföldön egyaránt. 2011 óta veszek részt a Richter magyarországi kereskedelemi tevékenységének a vezetésében. 2017-től a belföldi értékesítési és marketing igazgatói feladatok ellátása mellett a Társaság nemzetközi marketing igazgatója is vagyok. Boldog családapaként, a munkavégzés mellett megmaradó minden időmet a 11 éves lányommal és a 14 éves fiammal töltöm.

Dr. Kincses gyula

a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Szakmai életem első felét (1976-1991) fül-orr-gégészként töltöttem a debreceni klinikán. Szerettem a szakmámat, de a rendszerváltás másfelé vitt, így életem második felében az egészségpolitika különböző szegmenseit jártam be. (1990-ben MDF-es parlamenti képviselő, 1992-1998 között a GYÓGYINFOK igazgató-helyettese, 1998-tól 2001-ig az első Orbán Kormány Miniszterelnöki Hivatalában kormányfőtanácsadó, 2001-2010 között a MEDINFO, majd, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója, közben 2007. október 1-től 2008. májusig az EüM államtitkára voltam.
2019. november 30-án a Magyar Orvosi Kamara elnökévé választottak. Két gyermekem van, akiket alapvetően önállóságukért tisztelek. Általában "javított második kiadás"-ként mutatom be őket.

Dr. Mangó Gabriella

háziorvos

Ifjonti időmben Nógrád megyében éltem. Később a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, utána a Nógrád Megyei Kórház belgyógyászatán, neurológiáján, nephrológiáján dolgoztam, és több mint húsz éve háziorvosként végzem az orvosi tevékenységemet. A háziorvosi munkámat felnőtt és vegyes praxisokban végeztem Fejér megyében és Heves megyében, kis városban és falvakban. Jelenleg Gyöngyösön dolgozom felnőtt háziorvosi praxisban. Hét gyermekem van. 2014-ben a Richter Aranyanyu Ridikül Különdíjasa lettem, Majd az Év Praxisa a Kárpátmedencében Döntőse. Ezek az elismerések nagyon sokat jelentettek abban, hogy észreveszik és meglátják a háziorvosok sokszor rossz körülmények között végzett, sokszor nagyon sok beteget ellátó munkáját. A Covid-pandémia új kihívások elé állította a háziorvosokat. Sok innovatív ötlettel, a beteg compliancének javításával tudtuk csak ellátni a feladatunkat. Büszke vagyok arra, hogy a háziorvosok ebben az embert próbáló időszakban is tették a dolgukat, és sok ember életét sikerült ezzel megmentenünk. Köszönöm a lehetőséget, hogy megmutathatjuk, milyen eredményeket értünk el, és hogy a Richter Érdeméremmel, az azzal járó erkölcsi és anyagi díjazással még serkenteni tudjuk a háziorvosi betegkommunikációt, a háziorvosi prevenciós gyakorlatokat, a tudományos munkát és az innovációs eljárások szélesebb körben való megismerését. Számomra a háziorvosi munkám az életem. És ezzel nagyon sok háziorvos így van. Szeretném, ha megmutathatnánk magunkat, ha arcokat tehetnénk „a háziorvos” - status mögé, hogy a szakma és a társadalom megláthassa a sokszor sziszifuszi munka mögöttI láthatatlan szakembereket.

Dr. Szabó János

az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvos tagozatának elnöke

33 éve dolgozom háziorvosként Heves városban és immár 12 éve „tartós” helyettesként Átány községben, szülőfalumban. Mind a mai napig boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy vidéki háziorvos lehetek. A háziorvosi hivatás, a vidéki háziorvos munkája számos lehetőséget biztosít a széles körű szakmai kiteljesedésre. A gyógyítás mellett egyik küldetésemnek tartom, hogy megismertessem a szakma szépségeit, és meggyőzzem az orvostanhallgatókat és a rezidenseket, hogy vidéken is nagyon tartalmas életet lehet élni. Ezért is vagyok 33 éve a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Családorvos Tanszékének munkatársa, és több mint 20 éve a Pécsi Háziorvosi Intézet oktató orvosaként is dolgozom. 12 éve vagyok az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvos Tagozatának tagja, 6 éve elnöke. Fontos számomra, hogy a háziorvosok szakmai kompetenciái, szakmai lehetőségei jelentősen bővüljenek és a hivatásunk sok fiatal orvos számára is vonzóvá váljon. Szakmai munkám mellett két felnőtt lány, egy öt és egy másfél éves unoka boldog édesapja és nagypapája vagyok.

Polgár Judit

sakkozó, nagymester (GM), a sakktörténet legjobb női játékosa

1989-ben, 12 évesen vettem át a vezetést a felnőtt női világranglistán, amely 26 évig a nevemmel kezdődött. 14 évesen csapatban már kétszeres női sakkolimpiai bajnok voltam (1988, 1990), később a magyar férfi csapat tagjaként két ezüstérmet szereztem (2002, 2014). 15 éves és 4 hónapos koromban férfi nemzetközi nagymester lettem, amivel megdöntöttem Bobby Fischer rekordját. 1999-ben a negyeddöntőig jutottam a Las Vegas-i világbajnokságon, 2005-ben San Louisban a férfi világbajnoki címért játszottam. Az abszolút világranglistán 2005 októberében a 8. helyen álltam – az első és máig az egyetlen top 10-es női sakkozóként. 2011-ben a férfi Európa-bajnokságon bronzérmet nyertem. Klasszikus, rapid vagy villámjátszmában tizenegy világbajnokot győztem le. 2014-es visszavonulásom óta a nevemet viselő alapítvány vezetőjeként az általam szervezett Világsakkfesztivál révén a sportág nemzetközi népszerűsítésével, könyvírással, valamint a szakértők és pedagógusok bevonásával óvodás- és iskoláskorúak számára kidolgozott képességfejlesztő sakk oktatási módszertan (Sakkjátszótér és Sakkpalota Program) fejlesztésével foglalkozom, valamint szemináriumi és TED-előadó is vagyok. Az ENSZ nőügyi szervezete (UN WOMEN) esélyegyenlőségi programjának, a nők arányos társadalmi szerepvállalását hangsúlyozó, valamint a genderhez kapcsolódó sztereotípiák felszámolásáért küzdő „Planet 50–50 Champion” jószolgálati követeként is tevékenykedem. A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke, kiemelt nemzetközi versenyek szakkommentátora vagyok. Elnyertem a Caissa (Sakk Oscar), az Európai Sakk Legenda és a Prima Primissima díjat, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Testnevelési Egyetem díszdoktora, Budapest díszpolgára, a World Chess Hall of Fame tagja vagyok. Emellett házas, és két gyermek édesanyja.

PÁLYÁZAT

Pályázati kiírás az alapellátásban dolgozó háziorvos számára a Richter Érdemérem elismerés elnyerésére irányuló pályamű benyújtására.

Pályázom

Hírek / aktualitások

  • Az elismerés táplálja a tudományt – első alkalommal adták át a Richter Érdemérem Díjakat

    A magyar modern gyógyszeripar megteremtőjeként is számontartott Richter Gedeon születésének 150.

Tovább az összes hírhez

Galéria