Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosa

Dr. Bokor Attila PhD
MSc egyetemi docens, szülész nőgyógyász, nőgyógyászati daganat-sebész szakorvos, orvos jogász, osztályvezető
Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika endometriózis centrum és minimal-invazív sebészeti osztály

Dr. Bokor Attila PhD pályázata

Dr. Bokor Attila PhD, MSc egyetemi docens, szülész nőgyógyász, nőgyógyászati daganat -sebész szakorvos, orvos jogász. Semmelweis Egyetem Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika endometriózis centrumának és minimal-invazív sebészeti osztály Baross utcai részlegének osztályvezetője.
Az Európai Endometriózis Liga (EEL) alelnöke, valamint a FEMaLe Konzorcium ügyvezető testületének tagja. ESHRE (Európai Humánreprodukciós és Embryológiai Társaság) Endometriosis Guideline Development Core Group tagja. A Magyar Nőgyógyászati Laparoscopos Társaság elnöke, a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság elnökségi tagja.

Kutatási területe: Laparoszkópos sebészeti technikák mélyen infiltráló endometriózis kezelésében, az endometriosis non-invasiv diagnosztikája, big data és AI/ML alkalmazások az endometriózis korai diagnosztikája céljából.

Tudományos közleményeinek száma: 104, Közleményei független idézettsége: 2067, H index:17.
Az elmúlt közel két évtizedben az endometriosis klinikai és alapkutatásával foglalkozott, széles körben ismertette az ide vonatkozó tudományos eredményeket.

Megalakulása óta támogatja a Női Egészségért Alapítványt a betegeknek szóló előadássorozat, edukációs kampány illetve ingyenes klubdélutánokon való részvétel formájában. Az Alapítvánnyal karöltve az alábbi célokat tűzték ki: az endometriosis tüneteinek minél szélesebb körben való megismertetése annak érdekében, hogy az érintettek mielőbb szakértő kezek közé kerülhessenek, és ne teljenek el évek, vagy akár évtizedek a diagnózisig.

További célok, hogy a nők időben felismerjék a tüneteket, és megfelelő kezelésben részesüljenek, hogy ne érezzék magukat egyedül, a környezetük végre komolyan vegye a panaszaikat, hogy újra fájdalom nélkül éljenek, és hogy a pácienseink egészségtudatosabbak legyenek: ne higgyék el, hogy a fájdalmas menstruáció normális, mert nem az!

Emellett kiemelt célként fogalmazták meg az egészséges életmód, a női egészségtudat, a nőiesség tudatosítását 3 „területen” keresztül: ismeretterjesztés, nevelés, oktatás.

Az alábbi endometriosisban szenvedők számára létrehozott információs kiadványokat írta, szerkesztette illetve lektorálta:
Endometriosis kisokos-2018, 2024
Endometriosis kisokos tiniknek-2019,2024
Eltűnt Napok-Ismeretterjesztő kiadvány társzerzője – 2023

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elindításával ezekhez az endometriózis széleskörű társadalmi megismeréséhez tudunk közelebb kerülni lépésről lépésre.

Ezt az utat az elejétől kezdve sokan, sok irányból támogatták. Ezúton is köszönöm dr. Bokor Attilának, hogy komolyan vette a kezdeti terveimet és azóta is egyik legfőbb szakmai támogatónk. Köszönettel tartozom minden együttműködő partnerünknek, akikkel mind több és több nőt tudunk informálni arról, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális. A következő lépés pedig ennek a könyvnek a megjelenése, amelytől azt várjuk, hogy mind az endometriózisban érintettek, mind családtagjaik hasznos információkat és megnyugvást találnak.

Szeretném, hogy az endometriózissal küzdő nők azt érezzék, hogy nincsenek egyedül a nehézségek idején, és szakmai oldalról is minden hiteles információt megkapnak az alapítvány segítségével és a szakértő orvosoknak köszönhetően. Így pedig reménytelibb és élhetőbb mindennapokat tudnak/tudunk élni a diagnózissal együtt.

Salamon Adrienn
az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke

Számos ismertterjesztő televíziós műsor, podcast laikusoknak szóló tudományos előadást tartott az endometriosis témakörében:
https://wmn.hu/wmn-egszsg/58755-igazsagtalannak-tartom-hogy-nok-igy-eljek-le-az-eletuket--interju-dr-bokor-attila-endometriozis-specialistaval

Bokor Attila: A meddő nők közel fele endometriózisban szenved (Mindenki Akadémiája)
Az adenomiózis tünetei, kezelése, hatása a várandósságra | Dr. Bokor Attila válaszol
Klinika (2019-02-23) - ECHO TV_Endometriosis sebészet (Bokor Attila)
#BBC WORLD SERVICE - PEOPLE FIXING THE WORLD is available.
Reporter Rosie Blunt interviewed Adrienn Salamon, Dr. Attila Bokor, Dr. Nóra Nusser, Medical director of the Harkányi Thermal Rehabilitation Center- 2023

A Női Egészségért Alapítvány (Endometriózis Magyarország) kezdeményezéséhez csatlakozva érték el, hogy 2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája.

A hazai és nemzetközi szakmai közösség számára szánt alábbi irányelvek létrehozásában vett részt:

EndoCost Study-ban
a szerzők az endometriosis diagnosztikus késedelmi idejének meghatározását, a sebészi, illetve kombinált műtéti kezelés hatékonyságának vizsgálatát, valamint a betegek életminőségének felmérését tűzték ki célul. A tünetek kezdetétől a diagnózisig hazánkban átlagosan 3,9 év telt el. A személyes kapcsolatok kedvezőtlen alakulásáról a vizsgálatban részt vevők 40%-a számolt be. A felmérés az első hazai prospektív, az endometriosis életminőségre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány. A vizsgálat eredményeinek alapján betegségre hosszú diagnosztikus késés jellemző és jelentősen rontja az életminőséget, de adekvát kezeléssel a panaszok csökkenthetők.

Az endometriosis diagnosztikája és kezelése- szakmai Irányelv 2010, 2023

A Belügyminisztérium Szakmai Irányelve az Endometriózisról- ESHRE guideline 2022 hazai viszonyokra történő adaptációja alapján- kidologozását irányította.

A szakmai ajánlás célja, hogy irányt mutasson az endometriózis korszerű diagnózisában és kezelésében.

Az irányelvek kidolgozása során negyvenkét megvizsgált problémára a munkacsoportja (GDG) irányelveket hozott létre az alább részletezett ajánlásban. A javaslatokat alátámasztó bizonyíték erőssége alapján az ajánlások erős (++++), mérsékelt erősségű (+++), gyenge (++) és nagyon gyenge (+) ajánlás kategóriába sorolhatók. Az „erős ajánlások” a páciensek döntő többségére sikerrel alkalmazhatóak, míg a „gyenge ajánlások” jobban igénylik a pácienssel való részletes megvitatást, közös döntéshozatalt. További hasznos gyakorlati tanácsok „good practice points (GPP)” elnevezésű kiegészítésként szerepelnek az iránymutatásban. Helyet kaptak még az irányelvek között a „research-only”, vagyis a mindössze kutatási célzattal ajánlott javaslatok is. A tervek szerint a megfogalmazott irányelvek a publikációt követően négy évvel újból aktualizálásra kerülnek. Az előző útmutatóban tárgyalt témakörökön túl a jelenlegi útmutató további fejezetekkel bővült a serdülőkori endometriózissal, a terhességgel és a termékenység megőrzésével, valamint a menopauza utáni endometriózissal kapcsolatos részletes információkkal, valamint adatokkal az endometriózis és a daganatok közötti kapcsolatról.

Annak ellenére, hogy az irányelv létrehozói mindent megtettek, hogy az összes rendelkezésre álló bizonyítékot felhasználva egyértelmű útmutatást adjanak az endometriózis kezeléséhez, további kutatásokra van szükség, mind a legmegfelelőbb diagnosztikai és kezelési lehetőségek tisztázása, mind pedig az olyan alapvető kérdések megválaszolása érdekében, mint a betegség természetes lefolyása.

Összefoglalva, a 2023-as szakmai irányelv: Endometriózis megírásának célja a meglévő bizonyítékok átfogó frissítése, az egészségügyi szakemberek döntéshozatalban, valamint a betegek kezelési javaslatok megértésében való segítése volt.

Semmelweis.hu/hirek/2022/04/04/uj-europai-iranyelveket-dolgoztak-ki-az-endometriozis-kezelesere-a-semmelweis-egyetem-reszvetelevel/

Számos bemutatóműtétet végzett a mélyen infiltráló endometriosis sebészi kezelési formáinak ismertetése céljából: Barmherziger Brüder KH, Bécs, Ethicon Laparoscopos továbbképzés, Budapest
Budapest Reproductive- 2014, 2019
Bordeaux EEL Kongresszus-2022
Endometriosis MasterClass: Bern-2023, Budapest -2020,2023, Temesvár-2021, Krakkó-2023, 2024

A FEMaLe konzorcium (SC1-DTH-02-2020 Horizon) a jelenleg folyamatban lévő legnagyobb volumenű Európai endometriosis kutatási projekt keretein belül az adattudományi munkacsoport vezetője. A Finding Endometriosis with Machine Learning (FEMaLe) konzorcium tagjaként minden eddiginél nagyobb financiális és szakmai támogatásban részesült. A konzorcium egyik vezető partnereként, az oxfordi, edinbourough-i, aarhusi, rigai, stockholmi és clermont-ferrand-i egyetemmel közösen, számos endometriózist érintő kutatási témában működik együtt. A 10 főre bővült munkacsoportja izgalommal várja a mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló kutatási projektek eredményeit.

Az Endometriózis felismerése gépi tanulás segítségével (FEMaLe) projekt egy Scalable Multi-Omics Platform (SMOP), amely populációs szintű vizsgálatok adatkészleteit személyre szabottá alakítja egy prediktív modell alkalmazásával az endometriózisban szenvedők ellátásának javításának céljából.

A konzorcium tervei szerint egy új átfogó modell alkalmazása az endometriózisban szenvedők diagnosztikájában jobb döntéshozatali mechanizmusok létrejöttét szolgálja a beteg és az egészségügyi szolgáltatók között. Lehetővé teszi a precíziós medicina térnyerését és új lendületet ad az endometriosis kutatásnak.

A 8 európai országban folyó adatgyűjtéshez a Lucy-applikációt használják melynek kifejlesztésében szakmai vezetőként vett részt. A Lucy alkalmazás alapvetően egy olyan naptár, amely segít nyomon követni az adott személy egészségi állapotát, ugyanakkor védőhálót is nyújt bemeneti adatok elemzésével és nőgyógyászati megbetegedés megnövekedett esélye esetén értesítéssel.
Az eredmény egy súlyozott tünet-betegség mátrix mely egy észlelési logika alapján jött létre. Az összegyűjtött elemeket kategorizálták és úgy módosították, hogy a végfelhasználók könnyen megértsék.

A Lucy App pontosságának javítása érdekében minden egyes megosztott információt nyomon követnek egy profilon belül, teljesen titkosított és anonim módon.

Diétás modul

Arra a kérdésre szeretne választ adni, hogy van-e összefüggés az étrend és az endometriózis kialakulása között. Ennek kiderítése érdekében egy diétás modult adtunk hozzá az alkalmazáshoz. A fejlett AI-power képfelismerő modul segítségével a felhasználó részletezheti az étrendjét, így a nagyon részletes betekintést kapható a felhasználó étkezési szokásaiba.

Életmód modul

A korábban részletezett diétás modulon kívül a következő információk összegyűjtésére és elemzésére is mód nyílik a felhasználóink életmódjáról: Leginkább a felhasználók részletes sporttevékenységeit tartalmazza, ami segít megérteni a különböző sporttípusok közötti összefüggéseket, azt, hogy a felhasználó mennyi időt tölt edzéssel és tüneteik vagy diagnózisaik változását a sporttevékenység függvényében. A felhasználó kiválaszthatja, hogy milyen sportot űz, mennyi ideig és milyen intenzitással. Ezen kívül további adatot gyűjt a felhasználók életstílusáról, ideértve relaxációs technikákat, a munkakörnyezetet valamint a napi közlekedési szokásokat is.

Jelenleg a Lucy-appot Európa szerte kb 16000 felhasználó használja.

A multicentrikus vizsgálat eredményeit ML/AI alkalmazásával a Stokholmi Műszaki Egyetem BigData tanszékének közreműködésével elemzik.

Az adattudományi kutatás protokolját a PLOSONE folyóírtaban közlésre elfogadták:

FEMaLe: The Use of Machine Learning for Early Diagnosis of Endometriosis Based on Patient Self-reported Data – Study Protocol of a Multicenter Trial Dora B. Balogh, Gernot Hudelist, Dmitrijs Bļizņuks, Jayanth Raghothama, Christian M. Becker, Roman Horace, Harald Krentel, Andrew W. Horne, Nicolas Bourdel, Gabriella Marki, Carla Tomassetti1, Ulrik Bak Kirk, Nandor Acs1, Attila Bokor*