Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosa - KÜLÖNDÍJAS

Dr. Mező Róbert
ortopéd és rehabilitációs szakorvos,
főorvos
Rehabilitációs Osztály
Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Központi

Dr. Mező Róbert pályázata

Ortopéd és rehabilitációs szakorvos vagyok, ortopéd műszerész szakmunkás bizonyítvánnyal is rendelkezem, ha jól tudom egyedüliként az országban.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Amputációs Osztályán kezdtem aktív orvosi pályámat. Professzor Borsay János, néhai főorvosom valamennyi feltörekvő fiatalt arra bíztatott, hogy keressük az újat, a jobbat. Ennek a bíztatásnak eleget téve, már aktív orvosként kitanultam az ortopéd segédeszköz készítő szakmát. Megtanultam művégtagot, ortéziseket készíteni. A kiképzésemben is segített első igazgatóm. Valcoló legényként több helyen is dolgozhattam, így Vízkelety professzor mellett is tanulhattam, illetve a Szentesi Kórház egykori híres innovátorai, Badó Zoltán és Tary Gábor mellett is kipróbálhattam magam. Ebből a korból származik két találmányom, egy fikszatőr extern típusú műtői eszköz, illetve egy speciális ortézis ízület. Abban az időben nem volt lehetőségem ezeknek a továbbfejlesztésére. Az ortézis ízület szabadalmának lejárta után fél évvel megjelent a piacon egy azonos módon működő amerikai konstrukció. Ebből azt tanultam, hogy egymagam bizonyosan nem érek célt, nincs elég erőm.

Azóta is számos új gyógyászati segédeszközt konstruáltam, illetve külföldi jó gyakorlatokat honosítottam meg, elsősorban az ortézis gyártás területén, de van olyan újításom is, amit az amputált betegek kontraktúra megelőzésére minden nap használnak a kollégák. Elsősorban a gyermek rehabilitáció területén sikerült ismertséget szerezzek, de úgy gondolom, hogy az ortopéd szakorvosok között is tudtam újdonságot mondani. Mid a sebészeti, mind az ortopéd, és a rehabilitációs képzésben folyamatosan dolgozom, a szakorvosok alapképzésében és továbbképzésében egyaránt. Évekig tanítottam a budapesti gyógytornászokat, mester fokon még most is van egy-egy órám, de jelenleg már a Pető Intézet hallgatóinak oktatását végzem.

27 év után hagytam el az anyaintézetemet, és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Központi Rehabilitációs Osztályának főorvosa lettem, ahol jelenleg is aktív orvosként tevékenykedem, a Csepeli Telephely működéséért igazgatóhelyettesként felelek.

Az amputált betegek ellátása is az osztályunk feladata. A pályám elején megismert, Borsay János által képviselt jó gyakorlat, még a mai napig sem terjedt el megfelelően hazánkban, ezért Országunkban nyolcszor annyi lábat vágnak le, mint Hollandiában vagy Olaszországban, négyszer annyit, mint az Európai Unió átlagában. Az amputáció megelőzését életem során folyamatosan alapfeladatomnak tartottam, a Diabeteszes Láb Szövetség elnökeként sikerült a megelőzés szempontjait a sebészeti alap és szakképzésbe beillesztenem.

Az alsóvégtagi amputációk nagyrésze a diabétesz lábszövődmények következménye. A fejlett világban közel 10% a cukorbetegek aránya, amely arány az idős korra jelentősen növekszik. Az érinttettek 15 %-nak fekélyes lesz a lába, amelynek elmérgesedése esetén amputáció a következmény.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1992-ben készült az a felmérés, amely kimutatta azt a súlyos társadalmi terhet, ami az amputációk következménye. Akkor egy alsóvégtagi amputáció közvetett és közvetlen költsége 60.000 dollárba került. Akkor egy dollár kb. 125 forintot ért. Egyszerű gazdasági döntésnek is tekinthetjük, hogy a felmérést követően megvizsgálták, hogyan lehetne megelőzni az amputációkat. Amerikában 1995 és 2005 között, tíz év alatt megfelezték az amputációk számát. Megkezdték az orvosok, és az érintett betegek oktatását, valamint megszervezték a megfelelő védő lábbeli ellátást. A tíz évnél régebben diabéteszes páciensek lába a krónikus ödéma miatt megvastagszik, ezért a hagyományos lábbeli kisebesedéseket okoz. Természetesen a diabéteszes láb szövődmények jelenleg is hatalmas költségeket jelentenek. 2020-ban ugyan annyit költ erre Amerika, mint a teljes onkológiai ellátásra. A fentiekből egyértelműen látszik, hogy az egészség nyereség ezen a területen egyben gazdasági nyereség is!

Nálunk nincs ortopéd cipész képzés, legtöbbje nyolc általánossal bír. Nem ismerik a korszerű megoldásokat, az ortopéd cipő ellátás megrekedt a múlt század 60-as éveiben. Kétségtelen, hogy átmenetileg volt C- 50 néven megelőző nuropátiás cipő, és C-51 néven kezelő lábbeli, de azt 2010-ben eltörölték, ebből lett a C-5-ös neuropátiás kezelő kategória. A támogatott segédeszközök listája nem tartalmaz követelmény jegyzéket, az ortopéd cipészek többsége csak olyan cipő készítését vállalja, amelyik a legnyereségesebb, azaz a legolcsóbb alapanyagot választják. Egy ortopéd vizsgálatra 3 hónapot kell várni. Védőcipőt csak az ortopéd vagy rehabilitációs szakvizsgával bírók írhatnak fel, holott a legtöbb diabéteszes lábszövődménnyel, vagy lábsebbel a diabetológián vagy az általános sebészeteken jelentkeznek a betegek. Mire a diabéteszes lábszövődménnyel küzdő beteg eljut egy olyan szakorvoshoz, akinek jogában áll megfelelő támogatott lábbelit felírni, és amíg elkészül a nagy valószínűséggel nem hatékony védő lábbeli, akár fél év is eltelhet.

Számomra egyértelművé vált, hogy ha eredményt akarunk elérni, két irányba kell elindulni. Szélesebb körben kell hatékony ismeretterjesztést végezni, mint eddig, az orvosok, szakdolgozók között, és az érintett betegek között. A háziorvosokat, és praxisközösségeket is be kell vonni a megelőzésbe, de hatékony, jó minőségű lábbeli ellátás nélkül nem érhetünk el eredményt.

A cipő konstrukció kifejlesztését kollégáimmal már korábban elkezdtük, de igazi eredményt csak a Ginop 2.1.7- 15-2016 -00308 pályázat keretében tudtunk elérni. 2017-re az LBT KFT keretén belül kialakítottunk egy diabéteszes cipő családot, amelyet később továbbfejlesztettünk a Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás című, KFI 16-1-2017-0326 pályázat segítségével.

Az LBT Kft vállalatirányítási rendszerén belül létrehozott adatbázis több mint 20.000 láb adatának elemzésével jött létre. Koncentrálta a cipő gyártásához szükséges tudást, kiküszöbölve a rossz, szubjektív döntések lehetőségét, ezáltal megvalósította a mesterséges intelligencia segítségével az ortopéd cipő gyártást. A beérkező láb adatok és egyéb, betegség specifikus ismeretek alapján a számítógép választja ki a méretenként 27 elemből álló kaptasorból az adott kliens lábához legjobban illő kapta típust, a felsőrész szabásmintáját ennek alapján szintén a számítógép határozza meg. A program az esetleges kapta módosításhoz is ad javaslatot. A kliens lábadatai hagyományos módon is betáplálhatók, de direktben tud scannelt lábméretekkel is dolgozni. Az utasítás rendszer előírásai a legkorszerűbb anyagok használatán alapszik. A talpi nyomás elosztás kialakításáról több módon is intézkedik. Figyelembe veszi a hagyományos betét lehetőségét, beilleszti a rendszerbe az egyedi lábágy készítését, de a legmodernebb 3D scanneres lábágy készítést is támogatja. A program az internetes, távoli méretvételt is lehetővé teszi. Rizikó felméréssel kiválasztja azokat a klienseket, akiknek ellátásához a szakember személyes bevonása szükséges.

A diabéteszes lábbeli a nyíróerők kikapcsolásával és a veszélyeztetett területek nyomás alól való felszabadításával éri el a terápiás célt, ezért az új konstrukciójú terápiás cipő talpa merevített kivitelű, gördülő talppal és gördülősarokkal rendelkezik. A hagyományos, de drága szénszálas talpmerevítést egy speciálisan kialakított, jelentősen olcsóbb, de a célt ugyan úgy elérő foglaló talppal oldották meg. Az esztétikus kivitelű lábbelik tervezését, a specifikus szempontok figyelembevételével Vágó Réka cipő tervező végezte.

Az integrált rendszer MDR kompatibilis, azaz az Unió legszigorúbb minőségbiztosítási rendszerének is megfelel.

Természetesen a fentieket nem csak a magam alkotásának tekintem, hiszen ezt egy orvos nem tudja önmaga elvégezni. Ehhez kell egy csapat!

A betegelégedettségi vizsgálatunk a csatolmányok között található.

Szeretném, ha kevesebb neuropátiás láb sebesedne ki, kevesebb kerüljön amputációra. Ehhez megfelelő prevenciós gyakorlat szükséges, kell a jó klinikai módszer megismertetése, a kor technikai lehetőségének kifejlesztése, egy olyan informatikai hálózat, amely ezt lehetővé teszi, és egy támogató társadalmi környezet.

Életemben a komplex rendszerek működésében hittem és hiszek. Ez egyedül nem megy! Kellenek olyan segítők, akik elkötelezettek, és hisznek.